dimarts, 19 de desembre del 2017

La piràmide de l'alimentació



Elabora el menú saludable d'una setmana segons la piràmide de l'alimentació. Recorda que ha de ser variat i equilibrat. Cerca informació a internet sobre aquest tema per tenir una guia.
El plat saludable es aquell que tengui olis saludables, verduras, frutas, agua, granos enteros, proteina saludable.

La aventura de la cueva de las serpientes

La aventura de la cueva de las serpientes

 En mi segundo viaje a África Occidental conocí a bordo del barco a un hombre que se dirigía hacia aquellas tierras para trabajar en una plantación de plátanos. Me confesó que solo tenía miedo a las serpientes. Yo le dije que generalmente las serpientes estaban muy preocupadas por quitarse de en medio, y que era improbable que viera muchas. Esta información pareció animarle, y prometió que me avisaría si conseguía ver algún ejemplar mientras yo estuviera por el norte del país. Le di las gracias y olvidé todo al respecto.
La noche anterior a mi regreso, mi joven amigo se presentó en su coche, muy excitado. Me contó que había descubierto un foso lleno de serpientes en la plantación de plátanos donde trabajaba, y me dijo que todas eran mías, ¡con tal de que fuera y las sacara! Yo acepté, sin preguntarle cómo era aquel foso, y partimos en su coche hacia la plantación. Para mi consternación, descubrí que el foso parecía una sepultura grande, de cuatro metros de largo, uno de ancho y unos tres de hondo, aproximadamente. Mi amigo había decidido que la única forma en que podía bajar era descolgándome con una cuerda. Le expliqué apresuradamente que para cazar serpientes en un foso como aquel necesitaba una linterna. Mi amigo entonces ató una gran lámpara de parafina al extremo de una larga cuerda. Cuando llegamos al borde del foso y descolgamos la lámpara, vi que el interior estaba lleno de pequeñas víboras del Gabón, una de las serpientes más mortíferas de África Occidental, y todas ellas parecían muy irritadas y trastornadas, y alzaban sus cabezas en forma de pala y nos silbaban. Como no había pensado que tendría que meterme en el foso con las serpientes, llevaba puestas unas ropas inadecuadas. Unos pantalones finos y un par de zapatillas de goma no ofrecen protección contra los colmillos de dos centímetros y medio de longitud de una víbora del Gabón. Expliqué esto a mi amigo y él me cedió con toda amabilidad sus pantalones y sus zapatos, que eran bastante gruesos y fuertes. Así pues, en vista de que no podía encontrar más excusas, me até la cuerda a la cintura y empecé a descender al foso. Poco antes de llegar al fondo, la lámpara se apagó y uno de los zapatos que me había prestado mi amigo, y que me estaban demasiado grandes, se me cayó. Así que allí estaba yo, en el fondo de un foso de tres metros de profundidad, sin luz y con un pie descalzo, rodeado de siete u ocho mortíferas y extremadamente irritadas víboras del Gabón. Nunca había estado más asustado. Tuve que esperar en la oscuridad, sin atreverme a moverme, mientras mi amigo sacaba la lámpara, la llenaba, la volvía a encender y la bajaba de nuevo al foso. Solo entonces pude recuperar mi zapato. Con luz abundante y ambos zapatos puestos me sentí mucho más valiente, y emprendí la tarea de atrapar las víboras. En realidad era bastante sencillo. Con un bastón ahorquillado en la mano me aproximaba a cada reptil, lo sujetaba con la horquilla y luego lo cogía por el dorso del cuello y lo metía en mi saco de serpientes. Había que tener cuidado de que, mientras estaba cogiendo una serpiente, alguna otra no se acercara serpenteando por detrás. Sin embargo, todo transcurrió sin incidentes, y media hora después había cogido ocho de las pequeñas víboras del Gabón. Pensé que ya era suficiente como para seguir adelante, así que mi amigo me sacó del foso. Después de aquella noche llegué a la conclusión de que capturar animales solo es peligroso si corres riesgos tontos.

GERALD DURRELL El nuevo Noé (Adaptación)

COMPRENSIÓN LECTORA

 1. Contesta. • ¿Qué utensilios necesitaba el protagonista para capturar las serpientes? • ¿Qué ropa era más adecuada para bajar al foso con las serpientes? • ¿Cuándo sintió el protagonista más miedo? • ¿Dónde estaban las serpientes? • ¿Cómo descubrió el protagonista ese lugar? 2. Dale un nombre al protagonista del relato y otro a su amigo. Escribe a continuación, en forma dialogada, la conversación que ambos tuvieron en el barco. 3. Gerald Durrell fue un famoso naturalista y escritor británico que fundó un zoo en el que se conservan especies en vías de extinción. Contesta. ¿Te parece acertado que se denomine a sí mismo «el nuevo Noé»? ¿Por qué? 4. Escribe una redacción de diez líneas contando la experiencia personal en la que hayas sentido más miedo. USO DEL DICCIONARIO 5. Lee en tu diccionario el significado de estas dos palabras: ¿Qué palabra explica mejor lo que hace el protagonista en el foso de las víboras? GRADACIONES 6. Ordena de menos a más profundo. Escribe una oración con cada una de estas palabras. En aquella zona, las aguas tenían una profundidad abismal. PALABRAS DERIVADAS 7. El sufijo -ífero significa «que produce» o «que contiene». Así, mortífero significa «que produce la muerte» y plumífero, «que contiene plumas». Forma palabras. • muerte mortífero • metal • pluma • petróleo • sopor • fruto • sueño • agua • carbón • coral Escribe oraciones en las que aparezcan las palabras que has escrito. Ejemplo Había muchas serpientes mortíferas.

L'amistat


Descriu el teu o la teva millor amiga, física i psíquicament (caràcter). Què és el que més t'agrada? Per què? Quin espai ocupa a la teva vida?
El meu millor amic se nom Uriel es una gran persona fisicament no es que el vegis i diguis uff pero me guanya a qualsevol esport.
Psiquicament no li passa res.
Te un caracter raro per que quan no li xerres se pensa que ja li oblides o algo i no es aixi.
Sa veritat ocupa bastant per que me he adonat que tenguent a bons amics sempre ten vas amb la gent equivocada.

dilluns, 18 de desembre del 2017

La perdida de un ser querido.
Resultat d'imatges de La perdida de un ser querido

Cuando pierdes a alguien que quieres no puedes dejarlo ir asi como asi y sientes como que nada tiene sentido pero lo que tiene sentido es que tienes que entender que hay que aprender a vivir con ello y no por que te falte estar mal sino saber que algun dia lo volveras a ver y eso me hace levantarme con fuerzas y no con ganas de llorar porque para llorar ya estan los payasos.

Se que el me queria mucho y yo lo quiero mas por que aunque no lo vea se que esta conmigo en el corazon y espero poder verlo algun dia.

Tambien duele ver que tengo que vivir sin el pero es algo que habra que acotsumbrarse pero no por ello quiero decir que no lo necesite, ni mucho menos.

Solo quiero que si me esta viendo sepa que lo necesito, lo quiero, y nunca he dejado de sentirme mal por que no este por que todo nieto necesita a su abuelo igual que todo hijo necesita a su padre.

Navidad

Resultado de imagen de navidad

                  1. Te gusta la Navidad? Por qué? Explícanos qué esperas de estas fiestas (15 líneas mínimo).

 La navidad me gusta por que es la unica fecha del año en la que los sueños tienen sentido y tambien me gusta porque es mi cumpleaños y lo celebro con mas ganas.
Espero no pasarlo mal en estas fiestas por el tema de el amor incorrespondido por que no aguantaria algo mas respecto a eso por eso espero no pasarlo mal y si hay algo que quiero de corazon no es algo material sino ser feliz y sino lo consigo me dare cuenta de que no valia la pena esforzarse para estar bien por nada.
Tambien seran las primeras navidades de mi sobrino asi que tambien es un motivo para estar feliz pero por otra parte seran otras navidades sin mi abuelo...
Ojala que la gente este donde este pueda ser feliz y conseguir lo que yo no he conseguido.
Espero que la persona que quiero algun dia se de cuenta que valgo la pena y lo importante no es el físico sino el corazón y jaja perdón me he ido del tema pero me dejo llevar.
La navidad es importante tengas la edad que tengas porque la ilusion de un niño la siente cualquiera.

dimecres, 13 de desembre del 2017

Vinyoli

1. Cerca el significat de la paraula ingràvida. Quin significat té al poema?
Vol dir que te mous com si no tinguesis pes. Al poema no se que vol dir.

  2. Explica el significat del títol en referència al poema.
On eres quan et necessitava.

  3. Amb què identifica la casa enrunada?
Amb una mort.


        

Eres on eres

Eres on eres by Joan Vinyoli
Eres on eres, a photo by Joan Vinyoli on Flickr.
                             Eres on eres,
et movies ingràvida, però
no sense objecte.
                            I en obrir la porta
de la casa enrunada on havíem passat tota la nit
en llits separats, eixí la matinada
silenciosa, de safrà. […]
J.Vinyoli

Expressió escrita



    1. Explica com vares descobrir que els reis màgics eren els teus pares i com et va fer sentir.
Ho vaig descobrir quan vaig veure que els meus pares duen lo que jo els hi havia demanat de regals i me vaig adonar massa prest però no me va fer sentir malament fins que vaig entendre lo que eren els reis mags.

    2. Explica el que vol dir aquesta frase: "Els reis sí són màgics perquè els pares són capaços de fer màgia per tal d'aconseguir veure aquella lluentor especial als ulls dels seus fills".
Que fins i tot que els reis siguin els pares son magics igual per que fan lo que sigui per veure els seus fills feliços i aixo no te preu.

dilluns, 4 de desembre del 2017

L'accentuació

Resultado de imagen de accentuacio

Exercici 1. Accentua totes les paraules que calgui de les paraules agudes que tens a continuació: 

jardi, pais, canço, camio, alli, aqui, arros, pero, cantes, aixo, gairebe, pogues, pages, despres, carreto, cafe, nomes, fare, faran, Ramon, passeges, segon, exclos, aten, irlandes, rodo, compraras, palau, cigro, intern, pure, germa, nervios, algu, congres, plataner, autobus, nove, perque, excursio, espos, maquina, suplica.

Exercici 2. Accentua totes les paraules que calgui de les paraules planes que tens a continuació:

pomes, portessim, prestec, pressec, barraca, public, origen, fenomens, cervol, tinguerem, economia, tinguereu, nuvol, policia, telefon, mobil, compressiu, estomac, correr, solid, caracter, castig, angel, obrissiu, recorrer, creixer, neixer, erem, ereu, il·logic, plastic, debil, temer, fotograf, fotografia, diguessiu, diguessin, suplica, maquina.

Exercici 3. Accentua totes les paraules que calgui de les paraules esdrúixoles que tens a continuació: 

esglesia, ciencia, historia, victima, gloria, victoria, intendencia, estatua, formula, familia, infancia, polvora, quilometre, industria, colonia, solitaria, anima, memories, gabia, miseria, independencia, materia, tombola, influencia, galaxia, farmacia, Eulalia, assitencia, maquina, suplica.

 Exercici 4. Completa els espais en blanc amb un dels mots que et donem.

ÉS/ES: .......... diu que demà vindran. No .......... el que em pensava.
BÓTA/BOTA Si trobes la meva .........., omple-me-la de vi. La sola de la .......... se m’ha foradat. MÉS/MES Posa-me-n’hi un pèl .......... El .......... entrant començarà les vacances.
MOLT/MÒLT Quan vaig arribar al molí, ja havien .......... la meitat del gra. Van cridar .......... ,però no va passar res.
NÉTS/NETS Un dia em presentarà els seus .......... Fes el favor de deixar els vasos més ..........
SÒL/SOL El preu del ..sòl........ preocupa la gent. Em vaig trobar molt ..........
TE/TÉ A quina hora preneu el ..........? .........., i no me’n tornis a demanar més.
ÚS/US No .......... entendré mai: no dèieu que us n’anàveu? Quin .......... vols fer d’aquesta informació? VENEN/VÉNEN Si han dit que ja .......... , esperem-los. m’han assegurat que cada dia ho .......... tot. BÉNS/BENS No tots els .......... del ramat pertanyen al mateix amo. Tothom diu que posseeix molt .......... immobles.
DEUS/DÉUS Els .......... mil pessetes del dinar d’ahir. Els romans adoraven diversos .......... DÓNES/DONES Si avui et porten les pastilles, demà els les .......... M’han dit que les .......... són al cinema. SON/SÓN Veure aquesta pel·lícula em a venir .......... Si .......... les nenes, crida-les.
JÓC/JOC Les gallines, a les vuit, van a .......... Sense vosaltres no podem començar el .......... MÈUS/MEUS Se sentien uns .......... esgarrifosos. Ahir em vaig deixar els .......... apunts.
MON/MÓN Li agradaria canviar el .......... No heu pas vist .......... germà?
OSSOS/ÓSSOS No pot treballar perquè té desgast d’.......... Han canviat la gàbia dels .......... del parc. SÈU/SEU Van untar les rodes del .......... cotxe amb ..........

Exercici 5. Fixa’t ara en les paraules d’una sola síl·laba i accentua les que han de dur accent. 

1. Aquest mes farem vacances i tindrem mes temps per llegir. 2. T’he fet una tassa de cafe, perque se que el te no t’agrada. 3. Avui no fa gens de sol. 4. Us van deixar la casa ben neta i arreglada. 5. Al mercat venen mores. 6. L’avi dona un pastis al net. 7. Venen cada dia a les quatre. 8. En aquest mon tot son problemes. 9. No se qui soc ni que vull. 10. L’os te el pel llarg. 11. Es un joc molt divertit. 12. Que feu ara? 13. Com mes estudia mes sap.

Exercici 6. Fes el mateix que en l’exercici anterior.

1. La dona d’en Jaume dona fruits als nets. 2. El director es fora. 3. Vosaltres feu mes feina que ells. 4. Digueu-li que no es queixi, que aixo no es veritat. 5. Mon pare va fer la volta al mon. 6. Que fas aqui tan sol. 7. Tu sempre vens sol i vens tot el genere. 8. Ells son els unics que no tenen son. 9. Es un pel dificil. 10. Te molta vergonya.

Exercici 7. Accentua els monosíl·labs es / son quan calgui.

1. En Robert es molt espavilat. Ja ho era de petit. 2. No sé que es pensa, però no es poden anar dient aquestes mentides. 3. Es considera una bona persona, perquè es molt simpàtica. 4. Aquells nois es diuen Joan i Albert i son molt trempats. 5. Cal guardar la fruita a la nevera perquè si no es podreix. 6. Aquests nens son una colla de mandrosos, sempre tenen gana i son. 7. La Maria ja es grana: ara ja es pentina i es renta la cara tota sola. 8. No sé com es pot haver imaginat una cosa així. Es molt recargolat. 9. En aquell restaurant es menja molt bé, tenen un menú molt variat. 10. Comprar aquesta casa es una bona oportunitat. Si no ho fem, es pot apujar el preu.

Exercici 8. Accentua els mots que calgui dels següents textos.

1. Quan el capita dels soldats va tornar al palau a explicar altra vegada el que els havia passat, el rei es posa fet una furia i va fer tancar a la preso tota tropa que havia fet guardia. L’endema va esser el rei mateix el qui va vetllar el difunt a l’esglesia. 2. Quan Frank J. Watson, corresponsal de l’Exercit de l’Aire dels Estats Units, desembarca al Japo a finals de l’any 1945, no podia sospitar que la missio que el duia en aquest pais li permetria reveure, despres de llargs anys i en circumstancies penoses, el seu amic camarada d’universitat, Sikamura. Els dos homes s’havien conegut a Filadelfia, on acabaven llurs estudis, l’any 1937, i per be que fossin de nacionalitat i raça diferents havien experimentat alhora l’un per l’altre una amistat franca i solida.
 Exercici 9. A cada un dels titulars de diaris següents hi ha almenys dues paraules que han de dur accent. 

1. La crisi economica afecta el camping. 2. Prego popular contra l’austeritat, imaginacio 3. La nit del correfoc, el centre hospitalari tindra un servei d’urgencia d’oftalmologia 4. Aquest hivern es podra anar al poble per un cami asfaltat. 5. Nova polemica en la sanitat britanica. 6. Gran violencia en un temporal a Asturies. 7. Solsona esdeve plato de cinema uns quants dies. 8. L’illa de la fabrica nova, un espai pendent de solucio. 9. El servei d’informacio de bloc obrira les portes la setmana vinent amb una nova fesomia. 10. Conservatori i arts i oficis obren un periode d’inscripcio.

Exercici 10. Posa els accents que falten.

Vaig tenir la precaucio de posar al dessota les materies mes inflamables i, en pocs moments, tot crema a flama viva. Per evitar sospites, vaig esser dels primers a fer soroll. Com us podeu imaginar, tot el campament queda sorpres i esbalaït, i la conclusio general fou que els guardies havien estat subornats i que havien fet falta set o vuit regiments de la fortalesa per a aquella completa destruccio de llur artilleria.

divendres, 1 de desembre del 2017

Elogi de viure

 


 ELOGI DE VIURE

Estima el teu ofici,
la teva vocació,
la teva estrella,
allò pel que serveixes,
allò en què realment
ets un entre els homes,
esforça’t en el teu quefer 
com si de cada detall que penses,
de cada paraula que dius,
de cada peça que poses,
de cada cop de martell que dones,
en depengués la salvació de la humanitat.
Perquè en depèn, creu-me.

Si oblidant-te de tu mateix
fas tot el que pots en el teu treball,
fas més que un emperador que regeix
automàticament els seus estats;
fas més que el qui inventa teories universals
només per satisfer la seva vanitat,
fas més que el polític, que l’agitador,
que el que governa.

Pots desdenyar tot això
i l’adobament del món.
El món s’adobaria bé tot sol,
només que cadascú
fes el seu deure amb amor,
a casa seva.

Joan Maragall

1. Penja una imatge representativa del poema.
2. Tema del poema.
3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant, número de versos i síl·labes)
4. Cerca el significat de les paraules en negreta.
 5. Opinió personal.
Resultat d'imatges de imagenes de afrontar la vida
Que hay que afrontar la vida.
No me ha gustado mucho por que no soy de poemas y no te molestes en decirme que me lo curre mas por que no me van los poemas.

El Petit Príncep




Resultado de imagen de el petit princep pelicula

1. Fes la sinopsi ( És una recopilació de dades dels punts principals d'una obra, per tal de veure'n els aspectes més rellevants. A les sinopsi sigui de llibre o de pel·lícula no s'han de donar detalls del desenllaç, ja que la sinopsi ha de buscar l'interès del lector per l'obra que s'hi explica) de la pel·lícula El Petit Príncep.

La història narra la trobada entre un nen i un aviador, els diàlegs que tenen i com aquests fan replantejar la vida a l'adult. El llibre està il·lustrat amb dibuixos del mateix autor, que formen part de la narració i que són tant o més coneguts que el conte. Cada capítol relata una trobada del petit príncep que resta perplex pel que fa al comportament absurd de les «persones grans». Cadascuna d'aquestes trobades pot ser llegida com una al.legoria.

Refranys









Tic-tac, tic-tac... avança el temps a gran velocitat (il. Caterina Zandonella)


Aquí teniu una selecció de refranys sobre el temps i la seva fugacitat que hem tret del blog de José Gargallo Gregori, El Refranyer
1. Tria els 5 que més t'agradin,  els penges al teu blog amb una imatge adient per a cada un i n'expliques el seu significat.
  • A deshora
  • A l'hora del porc -sense puntualitat-
  • A l'instant
  • A la curta o a la llarga, el temps tot ho ateny
  • A les telúries -molt tard-
  • A tres quarts de quinze -a una hora intempestiva, quan no és el moment oportú-
  • Això és del temps de Noé
  • Al més tard
  • Al seu temps
  • Algun dia eres era; ara, ni era ni blat
  • Altres temps, altres costums
  • Anar a contrarrellotge
  • Aprofita el temps, que val el cel
  • Aprofitar el temps
  • Ara és hora de tocar a temps
  • Arriba a temps, com la sabata de Sant Nicolau
  • Cada cosa al seu temps: naps i cols per l'advent
  • Cada cosa en son temps, i a l'estiu cigales
  • Cada cosa per son temps, i pel maig cireretes
  • Cal prendre el temps com ve i les gents com són
  • Com passen els temps, passen els pensaments
  • De poc temps
  • Del temps d'Adam
  • Del temps i dels diners, qui els aprofita mana d'ells
  • Després d'un temps, un altre en ve
  • Donar mal temps
  • Donar temps
  • Donar-li temps al temps
  • Donar-se mal temps
  • El millor mestre, el temps; la millor ciència, la paciència
  • El que es mor, es mor per molt temps
  • El temps a ningú escolta: arriba, passa i no torna
  • El temps cura el malalt, però no la medecina
  • El temps és el millor conseller
  • El temps és el millor dels ungüents
  • El temps és or, per això perdre no es pot
  • El temps és un gran mestre
  • El temps fa com la mula, no recula
  • El temps fa passar l'amor, i l'amor féu passar el temps
  • El temps i el lloguer, no paren mai el seu quefer
  • El temps i la felicitat, s'escapen a gran velocitat
  • El temps no passa debades i els anys fan el seu treball
  • El temps passat, sempre envejat
  • El temps perdut mai més torna
  • El temps que es viu de més bona gana són les postes de sol i els caps de setmana
  • El temps, les coses aclareix
  • El teu mal passar procura, que el temps tot ho cura
  • En lo temps maduren los raïms
  • En mala hora -molt tard-
  • En temps de diluvi, els escarabats neden
  • En temps de guerra, tot forat és trinxera
  • En temps de melons, ni missa llarga ni sermons
  • En temps guerrers, poc valen plomes i tinters
  • En un temps rècord -En molt poc de temps-
  • Entre dimes i diretes  passa el temps
  • És bo saber gastar el temps.